Er werden in 2015 in totaal ruim 12.000 goudhanen geringd door de diverse ringstations in Nederland. Een uitschieter in vergelijking met voorgaande jaren. De aantallen staken ook met kop en schouders boven de laatste invasiejaren uit. In 2008 was dat 6.000 en in 2005 waren dat 4.000 exemplaren. 1975 was ook een bijzonder jaar voor goudhanen. De massale doortrek van goudhanen in Nederland was toen het meest zichtbaar op de Waddeneilanden. Dat werd extra duidelijk doordat er op twee verschillende plekken, relatief dicht bij elkaar, op Schiermonnikoog meer dan 50 % van de in totaal 9.246 exemplaren werden gevangen (1).
Op het ringstation Westenschouwen kwamen we dit jaar op een totaal van 2.357 vogels uit. Een record ! In 2008 was dat nog 1.600. De ringstations aan de Nederlandse kust vingen ook forse aantallen goudhanen. Gek genoeg werden er op Falsterbo, Zweden relatief weinig goudhanen gezien en gevangen. Een totaal 2048 exemplaren op de bekende plek bij de vuurtoren. Verleden jaar hadden ze daar recordvangsten met o.a. twee keer een dag met 2000 vogels. Het totaal kwam toen op 11.433 goudhanen terwijl er in Nederland maar weinig werden gezien. Op de ringstations in de Baltische staten werden er dit jaar ook niet veel goudhanen van een ring voorzien. Terwijl je dat eigenlijk wel zou verwachten. Een invasie van deze soort wordt doorgaans aangekondigd door vroege vangsten. De eerste vangsten zijn dan al in de derde decade van juli.
In gewone jaren, zonder influx of invasies zien we goudhanen pas in de tweede of derde week van september. Bijna twee maanden later. Dit in tegenstelling met vuurgoudhanen. Bij deze soort zien we bijna geen pieken in aantallen en daarnaast liggen de eerste data veel dichter bij elkaar. Doorgaans in de eerste of tweede week van september.